понеделник, 15 април 2013 г.

По време на криза...

В условия на криза всеки се скатава, намалява разходите, почва да пести. Яде по-малко даже. И чака кризата да отмине, само, че така кризата се задълбочава, щото няма търсене. Та в другите държави са го решили проблема не само с наливане на пари, но и като имат високи постоянни разходи. Т.е. да не може хората да се скатават и да чакат. Та постоянните разходи - това са данъците върху собствеността - имоти, коли... отделно че там има и правила за поддържане. Отделно, че така се спират балоните. 
Когато 10 човека чакат другите 100 да ги измъкнат от калта не е проблем, когато обаче 100 чакат - 10 да ги измъкнат от калта.. тогава вече имаме проблем. Голям проблем. Сега сме в такава ситуация.

Всъщност данъкът върху собствеността много по-справедливо разпределя тежестта. Който има повече - плаща повече. Докато с ДОД например не е така, нито пък с ДДС.

7 коментара:

  1. Няма нужда от постоянно харчене на високи обороти. Това би ни превърнало (вече ни е превърнало) в хамстери въртящи колелото без да се замислят за нещо друго освен за самото въртене. Хората обаче са по-висши същества от хамстерите и такова поведение противоречи на вътрешните им стремежи. Затова няма нищо страшно да има спадове през които потреблението да пада и през които да се извършва преосмисляне както на целите така и на начините за постигането им. Ерго, изкуственото насилване да потребяваме чрез повишаване на имотните данъци е ненужно (ако изобщо може да има ефект от него). Дори може да е вредно защото може да накара някои хора да си продадат скъпите жилища, които сега почти не ползват. Вместо това, ако се построят нови жилища, ще има много по-голям ефект за икономиката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност въртенето на парите между хората в една държава е икономиката. И колкото по-бързо се въртят по-добре. И обратното колкото по-бавно се въртят парите толкова по-лошо. Вариантът стоим и чакаме 5 години някой да ни купи еди какъв си продукт на цена*1000, не върши работа. Или някой да дойде да ни почисти къщата - т.е. да ни поддържа инфраструктурата, да ни измете къщата, да ни я боядиса и санира. Това е работа на хората в държавата, на собствениците. Щото те са директните потребители на благата от своята собственост, от инфраструктурата около имотите им.

      Значи ние ще строим нови жилища, а за поддържането на старите ще искаме помощи....

      Изтриване
    2. Не знам някой да иска помощи за поддръжка на жилище. А и да иска това значи ли, че трябва да получи (и че получава)? Ако е така, къде да отида и аз да поискам?

      А за въртенето казах - не смятам, а и не искам някой да ме насилва да се въртя по-бързо отколкото на мен ми харесва. Какво значи "по-добре за икономиката"? Кой е по-важен - аз или някаква абстрактна икономика? Бързото въртене на парите, въртене заради самото въртене, е гарантирано по-добро само за държавата, защото от всяко превъртане на пари тя си получава своето. Но аз да въртя педалите, а държавата да прибира половината, да ме спъва с безброй ограничения, регулации и бюрокрации, да поддържа раздута и неефективна администрация, да позволява на разни солари, ТЕЦ-ове, ЕРП-та и всякакви други монополи да ме жулят и най-накрая да харчи с широки пръсти... забрави... не искам да бъда държавен роб!

      Изтриване
  2. "Кой е по-важен - аз или някаква абстрактна икономика? " - Това е интересен въпрос. За държавата като цяло, по-важна е икономиката. Все едно да имаш един отбор от 10 човека и заедно да трябва да пренесете някакъв товар и така да стигнете например до вода. Естествено, всеки ще иска да стои, а другите да свършат работата. Само, че ако всички стоят, най-накрая няма да могат да пият вода и ще умрат.

    Горе долу в така ситуация сме, ако всички искат да я карат яваш яваш.. накрая всички ще живеят в мизерия. Нищо, че малцина може да имат скъпи коли и скъпи имоти. Просто навсякъде и около тях ще е мизерия. И ако искат да живят като "бели" хора ще трябва да избягат някъде другаде, където - това яваш яваш го няма и където трябва да се работи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм съгласен, че всички искат да я карат "яваш-яваш". Вярно е, че има и такива, но ако имат възможности, повечето хора биха се трудили за да живеят по-добре. Системата обаче често ги спира като буквално ги граби. Какво се получава на практика? Човек работи и да кажем изкарва сто единици. Държавата му прибира 50 от тях чрез данъци, такси, осигуровки, акцизи и т.н. От останалите 50, като се платят монополно скъпи (със съдействие или бездействие на държавата) храни, жилища, енергия и то на човек я му остане нещо за него, я не. Значи такъв човек е буквално роб на системата. Тогава можеш ли да го обвиниш, че отказва да работи за такава система?! А такива хора са повечето в България, не само така наречените "работещи бедни". И ти искаш да натовариш всички с още един данък?! Защо не искаш отпадане на спънките, а искаш още товар да натовариш на гърба на работещите? Ами не искаш ли направо робството да бъде върнато - тогава никой няма да може да се скатава?!

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. По-точни сметки за данъците - как държавата ни взема половината пари:

      http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633

      Изтриване