четвъртък, 16 май 2013 г.

Последните 23 години си изядохме държавата

Странна държава сме. 23 години наблягаме само на вдигането на доходите. Като резултат капиталовите разходи бяха символични. Под претекст, че няма пари - много голяма част от държавния бюджет отиваше само за заплати, пенсии, помощи. За инвестиции и капиталови разходи не остана почти нищо. Например в богатото министерство на МВР - при бюджет 1 милиард, че и отгоре, 70-80% отиват за заплати. И това с години.  Навсякъде в държавата е така.
Даже и при частните фирми. Много са малко фирмите които си поддържат активите. Особено когато стане дума за приватизирани/харизани/ фирми.

Та резултатът от това вторачване само в доходите/печалбата, ни докара до ситуация в която си изядохме активите, като спряхме да ги поддържаме.  И сега обвиняваме кризата, че сме зле. Истината е, че и без да има криза по света пак ще сме зле. Докато не започнем да поддържаме това което ни храни и това което е вече построено и ни служи.

Кой трябва да създава работни места?
Имотите, тяхното поддържане и ролята им в икономиката

2 коментара:

  1. Тоталитарното комунистическо общество раздели обществото на две основни групи: активни дейци на комунизма (партийци) и народ. Първата група според мястото в йерархията получаваше всякакви или някакви привилегии. Това се наричаше "втори начин". Втората група бе мотивирана да работи безплатно за Родината с патриотични и комунистически лозунги. Народът полагаше безплатен труд на селскостопански бригади, "ленински съботници", трудови ученически лагери, очаквайки идването на "светлото бъдеще". Натрупаният икономически и финансов ресурс след 10 ноември беше усвоен от другарите партийци, като единствени знаещи и можещи да управляват. Тези са и до днес, които управляват страната БКП.

    ОтговорИзтриване
  2. В една държава има добри правила за икономическо развитие, когато няма значение кой как е придобил даден финансов ресурс или имущество. Важното е правилата да карат този ресурс да произвежда, това имущество също. Да произвежда и част от доходите да остават в държавата. А не както е в момента голяма част от активите в страната да стоят неизползвани и рушащи се. Или да се използват неефективно и в същото време почти нищо да не отива в държавата.

    И това се постига според мен със спазване на правилата и балансирани данъци - http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post_3095.html


    ОтговорИзтриване