сряда, 7 август 2013 г.

Сбърканата данъчна система или защо България дълбае дъно след дъно...

В България данъчната система, наказва хората които работят и получават пари срещу труда си, като ги облага с данъци и осигуровки, отделно след това всяка купена стока се облага с ДДС и акцизи.  А хората които имат имоти - се поощряват да не произвеждат нищо в тях, като даже им се дават какви ли не помощи. Масово имоти стоят неизползвани. Особено в провинцията. Цели фабрики са затворени. Собствениците им е по-евтино и удобно така да ги държат.

А всъщност, единствено нормалният данък имоти мотивира собствениците да използват поне до нивото на пасивния доход  имотите си. Всички други данъци всъщност карат хората да намаляват работата и потреблението, особено в комплект със символичния данък имоти. А и с какви пари трябва да се поддържа инфраструктурата около съответните имоти? Не трябва ли да е с пари от собствениците? Все пак инфраструктурата/улици, пътища, градинки, детски градини, училища, болници/ е точно за тях.. не за някой от другия край на България.

Казано с няколко думи: Данъчната система в България е прокризисна и несправедлива. Едни плащат данъци, други получават инфраструктура.

Примери за изкривеното данъчно облагане в България
Кой трябва да създава работни места?

Всъщност и вдигането на минималната работна заплата в условията на голяма безработица също е прокризисно. Защото така се увеличава рискът на предприемачите да създават нов бизнес. Отделно, че много предприемачи наемащи нискоквалифицирани работници може да намалят персонала си и така даже безработицата да стане по-голяма.

2 коментара:

  1. Може ли само едно малко въпросче: След 23-годишно демократично управление и фрапиращо разслоение на много бедни и много богати, а те съответно определят правилата, как ще се случи прилагането на друга данъчна с-ма в България, която да промени ситуацията към положителни промени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубав въпрос, сещам се за няколко отговора:
      1. Случваме на държавник, който успява да убеди хората и да реализира промяната
      2. Случва се много голяма криза.. фалити.. нещо като 1997ма година.. и после хората са готови да направят промяната, но пак трябва държавник.
      3. Богатите сами се усещат, че няма платежоспособни хора които да им купуват продукцията, а външните пазари са заети. Та в един момент, може да решат да променят самите те данъчната система. Така, че да си отгледат по-голяма средна класа. Отделно, че и ЕС може да се намеси в тая посока.
      4. Хората сами искат промяната по някакъв начин - например референдум? Макар, че не знам как ще се съгласят да плащат повече данъци например за имоти. За повечето имотът - вода и храна не иска. А инфраструктурата, сама се поддържа и създава. Всъщност, май когато инфраструктурата се разпадне някой може да се усети.

      Изтриване