четвъртък, 18 април 2013 г.

Пенсионната система е разходопокривна, но не съвсем...

Пенсионната система е разходопокривна, но както се вижда не съвсем. Има допълнителното значително субсидиране от бюджета което всъщност я подпомага в ущърб на икономиката в момента. Дават се пари, които иначе биха могли да се използват за инвестиции или за здравеопазване или за образование. Т.е. допълнително се обира сегашното и следващите поколения. Щото икономиката така не може да се развива, прекалено много хора чакат на бюджета, много от тях въобще въобще нямат нужда, но някой решил, че им се полага. 

Малко сметки: В момента държавата доплаща всяка година към 3 милиарда за пенсии в нарушение на принципа за разходопокривност. А тия пари можеха да отидат за инвестиции, за поддържане на инфраструктурата, за да може качеството на живот да се увеличава, да има по-добра икономика. Да има повече пари за пенсии, без това да пречи на икономиката. Например с 3 милиарда за една година бихме могли да си построим всички магистрали, следващата година с другите 3 милиарда бихме могли да си ремонтираме почти всички пътища в страната. С други 3 милиарда бихме могли да си оправим БДЖ. И така нататък. За здравеопазване - ремонт на болниците да речем. 

Според мен, пенсионната система трябва да е задължително разходопокривна без допълнителни плащания от бюджета. Т.е. би трябвало пенсиите да се индексират така, че общата сума да е = на събраните пенсионни вноски/т.е. по време на икономически бум, пенсиите биха били по-големи, а при криза - по-малки/. В момента обаче това би означавало близо с 40% по-ниски пенсии и много пенсии биха паднали под прага на бедността. Би могло в този случай, да се кандидатства за социални помощи, но само при липса на доходи и собственост. Това обаче няма да е добро решение, просто защото има много пенсионери. 
Според мен трябва да се ограничи и плащането на пенсии - като се плаща само част от изчислената пенсия, която не надминава някакъв граничен доход формиран от пенсията и другите доходи на съответния пенсионер, например 750 лв. Пример, ако пенсионерът има право на 400 лева пенсия , но има и 500 лева доходи на месец, то 500+400 = 900 > 750, т.е. пенсионерът ще получи само 250 лева/500+250 = 750/ от пенсията си. Идеята е, че пенсията е плащане когато човек не  може сам да се издържа. А не както сега - плащане което не зависи от това дали, човекът има допълнителни доходи или не. Или даже да се гледа годишния доход - така и доходите от наеми и граждански договори също биха могли да се вземат предвид.

Така, само тези които наистина имат нужда само те ще  получават пенсия и тя ще бъде достатъчно голяма, защото общата сума за пенсии ще се разпределя между по-малко хора. И когато наистина човекът вече няма да може да се издържа сам, ще му се плаща пенсия и тя ще е доста по-голяма от сегашната, просто защото сега парите се разпределят между много хора, много от които нямат нужда от тия пари.

Кой трябва да създава работни места?

5 коментара:

  1. не може вечно кандидат пенсионерите и пенсионерите да са Ви виновни,тези хора са дали много от труда си за изграждането на държавата и вместо да им благодарите Ви се подигравате,това са Вашите майки и бащи ,първо са Ви дали живот,отгледали са Ви и са Ви възпитавали и са се лишавали да живеете всички добре в тая държава!Идва време да си получат заслужената пенсия и Вие сте недоволни,вместо благодарни ,след като не се прие за 3-та категория когато не им достига стажа да могат да излязат на пенсия,защо не приемете закон да могат да отидат на борсата за поне 2 години да не остават без доходи!след като тези хора са внасяли 40 години вноски във пенсионната система -колко години имат право да получават пенсия,къде са пенсионните вноски на всички хора по-отделно или после ще получаваме пенсия за мъртъвци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Моето разбиране за пенсията е да се взима от хората когато наистина не могат да се грижат за себе си. Вариантът хем работа, хем пенсия, хем допълнителни доходи - не е добър. Пенсионерите стават прекалено много на фона на работещите и пенсиите им са много малки и недостатъчни. Отделно взимат работата на младите и са готови да работят и за по-малко защото имат и пенсия и не плащат осигуровки. Да не говорим, че се товари много бюджета и не се правят важни капиталови разходи. Което по-нататък пречи на растежа на икономиката и създаването на работни места. Даже пречи и на това пенсионерите да получават по-добри пенсии в по-дългосрочен план.

      В момента държавата е като земеделец, който вместо първо да отдели пари за семе, за оран и т.н. първо раздава на всеки който поиска пари и каквото остава използва за сеене. И така 25 години.. после се чуди защо все сме зле.

      Изтриване
  2. Пак глупотевини! Ако държавата не допълни парите за пенсионния фонд над половината от пенсионерите просто ще умрат от глад. Това се нарича геноцид и е криминално престъпление.
    Тъй, като ти чета тъпните искам да те питам - дали не искаш да спрем и издръжката на престъпниците? Престъпници са, пък харчим пари за тях - не щеш ли и тях да уморим, а?
    Ти Мицк, колко деца имаш?Аз 3 за сега.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 1. Държавата това са другите данъкоплатци. Държавата не е някой богат чичко който може да бъде издоен..
      2. Пенсионерите и социално-слабите са прекалено много за малката ни държава. За малката ни икономика. Реално в момента, вместо да се инвестира в неща които да помогнат за по-силна икономика, парите отиват за ядене/а това не помага на икономиката, колкото и да ни обясняват обратното - щото ако беше така досега да бяхме цъфнали и вързали/.
      3. Много от така наречените пенсионери, не отговарят на определението за пенсионер - човек който вече не може да се издържа, поради старост или болест/моето определение/. Отделно много от пенсионерите в момента са много по-богати от работещите - тези които им изплащат пенсиите.
      4. Ако искаме да имаме по-добра икономика, по-големи пенсии - просто трябва да се дават пенсии само на хората които наистина не могат сами да се издържат.
      5. Продължаването на сегашната практика - само влошава ситуацията. Щото няма как 1 работещ да издържа себе си, децата си/жена си в много случаи/.. 1-2 пенсионера, някои с по-голяма пенсия от неговата заплата. Отделно безработни. Превръщаме се в държава на работещите роби. Без изгледи за подобряване на ситуацията.

      Не е нормално 1/3 от държавният бюджет да отива за социални разходи.

      Изтриване