сряда, 5 юни 2013 г.

Защо българското село е зле?

Причината е тривиална - няма пари. А защо няма пари, та селата в България имат много земи в землищата си? Защото няма адекватен данък върху тези земи, както и върху имотите в самите села.

Нека за момент да си представим, че имаме данък върху имотите/земеделски земи, гори, ливади, индустриални зони, имоти в регулация/ 1% от данъчна оценка максимално близка до пазарната цена/така както е в "белите" страни/. Ако собствениците на тия имоти ги използват и печелят от тях - въобще няма да е проблем да платят някъде към 10% от годишния доход от имота като данък.

Така селата ще станат богати и самостоятелни, вместо да чакат все на държавния бюджет или на голямата община, ще могат да си поправят сами инфраструктурата, ще могат даже ако искат да си сложат допълнителна охрана, ще може по-големите села даже училище да издържат.
Ще има пари за улиците в селата, че и за междуселските пътища.

Т.е. в момента, заради криворазбрана социалност - липсва адекватен данък върху имотите и реално българското село се затрива  - просто защото няма средства да се поддържа и става неатрактивно. Всъщност липсата на адекватен данък върху имотите затрива и цялата държава, защото и големите градове нямат достатъчно средства да поддържат инфраструктурата. Да не говорим за допълнителни услуги.

При нас 1% данък върху сградите е ужасно много в момента, но това е заради големият балон в цените им. Ако нямаше такъв балон и цените бяха нормални - данъкът от 1% и при сегашните доходи нямаше да ни е проблем. Та, не е казано, че изведнъж трябва да се направи данъка адекватен.. може обаче да се направи на стъпки за няколко години и в края на процеса да имаме, както нормални цени, така и нормален данък имоти. Такъв данък, че да стига за поддържането и обновяването на активите на държавата и така да спомага за растежа на цялата икономика.

Имотите, тяхното поддържане и ролята им в икономиката
Данък имоти - универсално средство за ефективна икономика



2 коментара:

  1. Момче, като се вдигнат данъците върху имотите това директно ще се отрази в цените на стоките. Сега не се връзва да гледаш домати, а като ти сложат и данък съвсем ще спрат хората да отглеждат.
    Какво ще стане със земите ли - ами хората ще ги дарят на държавата (буквално държавата ще им ги е конфискувала). После земята ще се отдава на символичен наем на латифундистите.
    А, да - данък на земята държавата просто няма да си начислява.
    Мисли, преди да пишеш момче или просто не пиши по теми, които не разбираш.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар ми харесва!
    Значи - в момента данъците са символични - за сградите. За земеделските земи и горите изобщо няма данък.

    За сградите на село - за цяла година сега данъкът не минава 5-10 лева и то за доста голяма къща. Виж за смет е по-различно. Но - нормално ли е данъкът да е по-малък от такса смет? С какви пари трябва да се поддържа инфраструктурата в селото? С пари от държавния бюджет/т.е. някой дето няма имоти да плаща за удобството на този с 5 имота/? Според мен - с парите от данък имоти, не всичките разбира се, защото е данък/да част от данъка се използва в полза на този който плаща ;) колкото и странно да изглежда/. Част от тях трябва да отиват в администрацията.

    Та, ако в момента от 5 лева, данъкът на година стане 10-20? Вярно увеличението е 2-4 пъти, но не мисля, че е непосилно. Все пак това е за цяла година. Особено ако срещу тези пари има подобряване на инфраструктурата в селото.

    Отделно за земеделските земи - който си използва земите и получава рента.. не е проблем да дава 10% от рентата/дохода като данък.

    И не се притеснявайте никой няма да си продаде земята която използва. Най-много някой да се усети, че държи изоставен имот и да го продаде. Но това даже е плюс. Защото някой друг ще го разработи.

    Всъщност данъците в някои случаи са хубаво нещо ;) Особено ако се използват за създаване на хубави неща.

    А за доматите че ще станат скъпи - обратното. Защото в момента заради липсата на данък имотите са надценени. Т.е. цената им е много по-висока от това което може да се произведе в тях за 10-20 години.






    ОтговорИзтриване