четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Идеи за подобряване на здравеопазването в България

Имам две идеи:

1. Трябва да се повиши събираемостта на здравните вноски. За целта може да се приложи аналогична на единната данъчна сметка - единна здравна кредитна сметка - всеки българин да има такава към здравното министерство и когато се отиде на доктор, в болница, в спешното - от там да се взимат парите за всяка една манипулация, по ценоразпис на съответния доктор, болница. После 2 седмици да речем след това, Здравната каса, ще връща в тая сметка пари така както тя оценява съответните манипулации и лекарства, разбира се ако човек е осигурен и не е ползвал скъпа болница. Иначе ще има остатък който в края на годината се прехвърля към НАП за събиране по общия ред.

Така болниците ще имат достатъчно пари, и веднага ще си ги получават. Отделно няма да има доплащане в брой. И всеки ще трябва да е осигурен или ще трябва да си плаща за лечението. А тези които наистина нямат нищо.. ами на тях, НАП и държавата ще опрощават дълговете, така както се прави и при събирането на данъци.

Отделно така ще може и частни фондове да се включат и да плащат за някои екстри, които например частните и по-хубави болници предлагат.

2. Трябва да се дават "звезди" на болниците, че и на докторите, на всички които получават пари от здравната каса - както е при хотелите.  Новите и добре оборудвани болници да имат повече звезди от тия старите и по-малки болници. И касата да заплаща напълно например лечението в болници до 3 звезди да речем. Ако искаш да се лекуваш в 4 или 5 звезди болница - си доплащаш съответно по-малко за 4ри и повече за 5 звездна болница.   Озвездяването, допълнително трябва да зависи и от това колко пациенти са излекувани за някакъв предишен период, ако са над определена бройка/всъщност по-добре над определена сума получена от касата/ - отиват в по-горна категория звезди. Идеята е така да се избегне източването на Здравната каса и да се постигне балансирано използване на болниците, а не всички пациенти да се струпват само към новите и хубави клиники.

Всъщност даже може Здравната каса да плаща по-малко за  болници една и две звезди - като тогава е забранено доплащане. Идеята е всички болници които работят със здравната каса да поддържат едно добро средно ниво. Т.е. да има стимул за оборудване 3 звезди/апаратура, лекари и т.н./.

Допълнителното плащане пак би могло да се покрива от частни здравни каси и застраховки. 

3. Спешна помощ е добре да е общинска. Общините имат най-голям интерес от спешната помощ имат и най-добра представа колко линейки им трябват, какви заплати трябва да дават според стандарта на съответната община. За да се намалят излишните извиквания на линейките, викането им да струва пари - например 10-20 лева/според тарифа определена от общината/, и тези пари винаги да се плащат независимо дали човек е осигурен или не.  Плащането пак може да става като в точка 1.

2 коментара:

  1. Wseki gowori za dopulnitelno zaplashtane !!!! Ako se ogledate - ami to nqma osnowni plashtaniq....kwi dopulnitelni wi gonqt @@@@ ??????????

    ОтговорИзтриване
  2. Моля Ви, четете по-внимателно!

    ОтговорИзтриване