понеделник, 11 ноември 2013 г.

Примери за изкривеното данъчно облагане в България

В момента имаме данък Данък общ доход/ДОД/, но той е само върху трудовите и гражданските догoвори. Т.е. само ако са платени с пари. Отделно имаме данък върху потреблението/ДДС/, но пак само за стоките платени с пари.

Да разгледаме случая, един работещ на договор да спечели пари и да си купи 20 кила картофи за 20 лева. И да видим какви данъци и осигуровки ще плати работника към 3.3 лева ддс, отделно за да има 20 лева чисто, човекът трябва да е платил ДОД и осигуровки за около 5 лева - значи за да си купи 20 кила картофи за 20 лева трябва да плати 8-9 лева са данъци.

Ако човек сам си отгледа и изяде 20 кила картофи - пак ще има същото потребление като горния работник, доходът му ще е да речем 2 пъти по-нисък/защото няма надценки за търговци и т.н./, но няма да плати и стотинка данък на държавата.

Значи сегашната данъчна система - кара хората да си отглеждат сами картофи и всичко друго. Да не работят по трудов и граждански договор, да намаляват покупките.  И да се самозадоволяват. За да не плащат данъци, щото данъците отиват към 40-50%. Само, че така икономиката отива по дяволите.

Защо се получава така? И как може да се избегне тази неравнопоставеност? Просто като се въведе нормален данък имоти/не само сгради, но и земи, гори и т.н./. Защото цената на имота зависи от това какво може да се произведе там. Така всичко произведено в един имот,  даже за собствено потребление, да се облага с този данък имоти. Образно казано даже и кокошките и яйцата произведени там. Разбира се това не е съвсем точно, но все пак е начин за оценка на минималния годишен доход. И поне той да се обложи.

Казано по друг начин - в момента една много голяма част от доходите в държавата не се облагат, една много голяма част от потреблението също. Всъщност проблемът не е в това, че част от доходите/потреблението не се облагат, ами това, че една голяма част от хората не се облагат за сметка на други. Имаме много неравномерно разпределение на данъчната тежест по хора, по богатство. И колкото един човек е по-богат, толкова е по-облагодетелстван и плаща по-малко данъци. Просто защото натуралният му доход не се облага адекватно в момента, а този доход става много голям с увеличаване на богатството. Минималният доход е около 5-10% от пазарната цена на имота на година. И всеки може да направи една  груба сметка колко е общия годишен доход от имоти в страната, като се има предвид, че те се оценяват на 200/дали?/ милиарда лева.

И така стигаме до сегашната ситуация - един работник с 400 лева заплата и изхарчвайки я за основни хранителни продукти цялата, да плаща към 200 лева преки и косвени данъци. И един друг човек/такива са стотици хиляди, милион?/, сам отглеждащ си същите продукти и консумиращ ги да не плаща почти никакви данъци. А реално и двамата да работят от сутрин до вечер. И да консумират едни и същи продукти. И това е за малките собственици, за големите собственици  - при тях е още по-голяма разликата в облагането. Защото натуралните им доходи са огромни, а данъците символични.

--
Който иска може да разгледа и други случаи и да сметне платените преки и косвени данъци за година, например:
   Един човек да живее под наем или да изплаща ипотека и друг който живее в собствено жилище, купено/наследено/подарено, откраднато преди 10-20-30-40-50 години.
   Друг случай - може допълнително, единият човек да има и вила - пак смятаме данъците които се плащат. После разглеждаме случая - друг човек да наеме вилата  за цяла година.. или я купува с ипотека и пак смятаме платените данъци/преки и косвени/ за година.
  Още един вариант - единият човек да има 20/200/ декара земя, и друг човек - който няма и наема земята, или пък купува със заем.
  Още един много важен вариант - един има 10 апартамента и къща на 5 ката. Смятаме данъците които плаща. После друг наема все едно същите апартаменти и къща - или ги купува с ипотека. Пак смятаме данъците и сравняваме.
  И накрая - един има 1 милион декара земя. Друг ги наема все едно същите земи или ги купува със заем. И пак смятаме данъците и сравняваме. Добре би било да се сметнат данъците като частно лице и като фирма.

И какво излиза, всичко е в интерес на вече станалите собственици, по един или друг начин - те са явно висша класа в България.  Може да си крал, може да си наследил преди 1000 години, може да си купил за жълти стотинки преди 5,10,20,30 години - станеш ли собственик, данъчната система вече не те забелязва, поне що се отнася до доходите и потреблението от собствеността ти. Колкото по-голям, толкова по-малко те забелязва. И в същото време облага здраво хората които не са собственици или се опитват да станат такива.
--

Сбърканата данъчна система или защо България дълбае дъно след дъно...
Какво е доход от имот и кога го има?




15 коментара:

  1. "Ако човек сам си отгледа и изяде 20 кила картофи - пак ще има същото потребление като горния работник, доходът му ще е да речем 2 пъти по-нисък/защото няма надценки за търговци и т.н./, но няма да плати и стотинка данък на държавата" Едно изречение - три грешни хипотези:
    - ако сам отглежда, ще има по-малко потребление, защото един път част от стоката/картофите ще бъде бракувана/изтекла годност; втори път потреблението ще е ограничено до консумация на собствената продукция;
    - независимо от размера на собствената продукция пак плаща данъци на държавата - вода, ел. ток, комуникация, собственост (имот, земя);
    - независимо дали ще плати данъци или не, въпросният самопроизводител реално обеднява. Няма печалба, няма "натрупани активи" (картофите траят една година), защото не е създал стока. Неговите картофи, колкото и да си ги харесва като гащите и ризата, нямат никаква пазарна стойност. За тях потребителите не знаят и не ги интересува.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че човекът обеднява.. е друг проблем а и не винаги е така. Аз просто направих сравенение с един друг човек който работи на трудов договор за 400 лева и с тях си купува стоки.

      И в двата случая в края на месеца, хората нямат пари, наяли са се криво-ляво. Но човекът на трудов договор е платил почти 200 лева данък на държавата. А този който сам си отглежда всичко, плаща много, по-малко данък: за ток и вода - месечните му сметки са 20-30 лева, т.е. 5-6 лева данък. Отделно данък сгради/10 лева годишен/или под 1 лев на месец, комуникация - 6 лева сметка, 1 лев данък.
      Т.е. плаща всичко на всичко 10 лева данък на месец, а този на трудов договор към 200 лева данък.

      Отделно този който сам си отглежда, може и повече да си отгледа - и реално накрая наистина да има натрупана продукция. И може да я замени или продаде/без да начислява ДДС :) и да плаща данъци допълнително/ с някой друг като него.

      Изтриване
    2. И това е за малки имоти. При големи имоти разликата в облагането може да достигне не десетки, ами стотици пъти. В полза на собствениците на големи имоти.

      Изтриване
  2. "Защото цената на имота зависи от това какво може да се произведе там." Тц!Цената основно зависи от мерака и способностите на новия собственик, както и от икономическото положение и носталгия на стария собственик.
    Високите имотни данъци потискат спекулациите на пазара. Ниските/липсата на такива произвеждат безотговорни собственици. Но безотговорността може да се насърчава и по други начини. Напр. създаването на привилегии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реално мераците на хората се формират от това какво те могат да спечелят от тях. А привилегиите са против пазара и реално го изкривяват.

      При имотите е убийствено да има балон. Защото те са основни за икономиката. Затова, балонът там трябва да се избягва на всяка цена, имотите не са за спекула, а за да се използват по предназначение.

      Изтриване
  3. Много глупава идея. И не е ясно от къде е тази завист, че има хора, които не живеят в големия град, а на село, и се трудят над една нивичка да им осигури преживяването. Цената някой да има по-малки материални разходи никак не е малка, и е за сметка на многобройни социални лишения. Затова едно пожелание към автора - да си избие от главата империалистичните бленувания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В момента според мен живеем в глупаво устроена държава и затова дълбаем дъно след дъно вече 24 години. Едни плащат други потребяват, само че плащащите прогресивно намаляват, а търтеите се увеличават/от гледна точка на принос към бюджета/. Една държава трябва да стои върху принципи които са еднакви за всички - един от тях е - данъците са за всички и всеки трябва да си плаща своя дял, колкото и да е малък или голям.

      В момента обаче това е нарушено и то много. Едни хора се облагат много, а други - не. Не може, горе долу за един и същи доход и потребление едни да плащат 10-20 пъти по-малко данъци, щото видите ли доходът не бил в пари. Че то парите не се ядат, те са само средство за оценка.

      А какво да кажем за богатите собственици, които накрая плащат по-малко данъци отколкото един работник на 2000 лева заплата? И в същото време получават десетки милиони необлагаеми?

      Популизмът явно е дълбоко вкоренен в мисленето на българина. И това се използва от тарикатите.

      А що се отнася за завистта. В момента сме все едно в спасителна лодка. В момента гребат само малка част, общо взето хилави до здрави/тия на заплати от до 2000 лева/. Огромната част си намира извинение, че видите ли не знае и как и не може да държи греблото/живеят си само за себе си, но пък искат да се возят, т.е. да ползват услугите на държавата/. Вярно има и болни и немощни, но реално те не са чак толкова много. Повечето просто стоят и чакат. Много здравите/богатите/ пък гребат с кутре щото другите им пръсти скрити. Резултатът в крайна сметка е че лодката не може да се движи - много търтеи и тарикати. Не достигат хора които да я движат.

      Изтриване
    2. Отново да поясня - ако има нещо търтейско в тази държава, това не са хората, които сами си садят картофите. Авторът по-добре да насочи поглед към лихварството под всякакви форми в държавата ни, вместо да точи нож на едва вързващия двата края селянин. Ако някой не проумява каква е социалната цена, която плащат хората, които са се зароволи до шия в пръста, за да преживяват, следва, че този някой има впечатления за реалния живот само от гледката през прозореца на софийската си гарсониера. А както е казал поетът, животът е тежък, ...

      Изтриване
    3. Според мен няма голяма разлика - дали човек работи на село за себе си или работи на заплата. Идеята е че се изхранва по един или друг начин. Само, че в момента хората на село почти не плащат данъци и съответно получават мизерна инфраструктура, липса на здравеопазване/образование и т.н. Т.е. селата се самоунищожават. А реално селата имат много имоти, земеделски земи/гори в землищата си и всеки един създава доход. Само, че не се облага и после няма пари за подобрявне на качеството на живот на село. Големите собственици печелят много от сегашната ситуация.

      Всъщност големите собственици, независимо къде са - село, град печелят много от сегашната данъчна система за сметка на инфраструктура в държавата и качество на живот в България.
      Доходът от един имот е поне 5-10% от цената на имота. Всеки може да си направи сметка за какви суми става дума.

      Изтриване
    4. Не завиждайте на селяните, че се трудят върху земята си, защото нямат никакъв друг избор за прехрана!!! И разликата е огромна, защото онзи, който работи на село, в края на "работния ден" си остава на село, докато другият, които работи в града на заплата, ако пожелае, ще посети която си иска театрална постановка, или каквото му е угодно. Отново казвам, че е жестоко да се завижда на отрудените хора по селата, че имат няколко килограма картофи в повече за сметка на целия социум, които предлага градът. Осъзнавате ли тази жестока реалност.
      А относно темата по същество, и с половин око е видно, че тезата е тотално грешна - не по принцип някой трябва да плаща в аванс за това, че притежавал еди какъв си имот, а единствено ако реализира доход от този имот. Нали, активът всъщност може да е пасив. Ако някой си вдигне вила на три ката върху собствен селски имот, и прекарва в него всеки уикенд, колко данъци трябва да плати за имоти си? Става още по-сложно да се определи колко такса смет трябва да плати, за това, че човекът се наслаждава сам на селския ландшафт от триетажната си виличка двадесетина пъти в годината. А ако реши да имитира Марлон Брандо и да засади три реда домати, какъв налог за този му каприз трябва да му се определи. И дали по тази логика, когато някой използва имота си за лични нужди, утре някой ще поиска да таксува и въздуха, който диша.

      Изтриване
  4. Не завиждам на селяните, искам да кажа, че те си произвеждат достатъчно продукция и това реално е доход, ако искат да отидат на театър и това може да направят, но трябва да продадат част от дохода. Реално това и правят.


    Ако човек има вила на три ката, независимо колко дена в годината я използва тя му генерира поне доход равен на 5-10% от цената на вилата в дадения момент. Който доход, човекът изхарчва за това използване на вилата. Това е все едно човекът да си наеме същата вила целогодишно и да я ползва няколко дена годишно. Това, че се прави на голямата работа и превръща имота в пасив за себе си не значи не няма доход. Доходът си го има, просто човекът го "изяжда" като го използва сам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече започва да става досадно, след този пост няма да коментирам повече, защото повторението е майка на знанието, но и баща на ...
      Ако някой е произвел три чувала картофи, и ги е продал, то следва да плати такси и данъци за търговската си дейност и печалбата си съгласно действащото законодателство. Но ако не е продал нито един картоф, а ги е изял всички с удоволствие сам на спуснати пердета, за да не го види никой и случайно да не го подяде, каква е стойността на това, което е произвел, за държавата, за да може тя да го обложи с някакви данъци.
      А разликата е очевидна, ако аз съм се трудил и съм спечелил достатъчно, след като съм си платил всички данъци, за да си построя къща за собствено ползване, в сравнение с друг човек, който реши да живее под наем в подобна къща. Какво, за да сме "наравно" по отношение на следващите разходи, трябва да си плащам наем на себе си, че живея в собствената си къща, който наем да бъде отчетен като някакъв доход, върху който да се начислят някакви данъци, както би бил случаят, ако друг човек плаща наем, за да живее в чужда къща.
      По-полека, авторе, че както е тръгнало, може да предложиш да се обложи с данък и правото на живот. Има ли някой, който се чувства господар, а другите роби или крепостни, или както е известно, някой да плаща данък, защото когато специални хора ядат храната му, си търкали зъбите.

      Изтриване
    2. В една държава данъците трябва да са за всички. И да се обхващат всички доходи и потребление. А не както е в момента само получените в пари да се облагат. Защото се получават големи изкривявания които рано или късно се отразяват на икономиката - просто хората се ориентират в посока на много по-ниските данъци.

      А що се отнася за доходите от имоти.. облагането им трябва да е с по-нормален данък имоти. И тоя данък голяма част от него би трябвало да се използва за поддържане на инфраструктурата около имота.. т.е. това си е услуга. А не както е в момента - да има символична мизерна поддръжка.

      За робите - в момента имаме точно това - собствениците са отделна класа, а останалите които получават заплата в пари и си купуват всичко с пари, са крепостните - те се товарят яко с данъци, даже и с това да поддържат инфраструктурата около имотите на собствениците, щото те плащат символично данък, а все някой трябва да я поддържа тая инфраструктура.


      Изтриване
  5. Мицк, предлагам, като си купиш 20-те килограма картофи и си ги изпържиш да сметнеш каква добавена стойност би се получила, ако се разгледаш, като ресторант и вземяйки я, като доход да си я обложиш с осигуровки, данък върху доходите, а защо не и с ДДС? Добави към тази стойност едно 20% поне за доставка, защото все пак ги ядеш в къщи и пестиш от транспорт и от време.
    Разбираш ли сега колко си тъп? Не пиши по теми от които си нямаш хабер от понятие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено този който нарича някого тъп.. излиза че е още по-... ;)

      Просто показах, че в момента един човек работещ на 400 лева заплата - плаща близо 200 лева данъци. Този човек едвам оцелява, но оцелява.

      Отделно показах, че един човек на село - има поне същите доходи като този по-горе, но почти не плаща данъци. На това му се вика - несправедливост. Щото хора с почти едни и същи доходи - имат много различни данъци. И това за човек с малък имот.

      Когато един човек има много собственост - 100 хил декара да речем - тогава се вижда големият проблем - този човек в момента плаща неадекватно малко данъци.

      И това ще е така докато такива като вас.. подскачат като ужилени, когато стане дума за по-справедливо и равномерно облагане на хората.

      Вместо да се ядосвате, помислете с главата си.






      Изтриване