петък, 23 декември 2016 г.

Капитализъм срещу социализъм...

При социализма, ограниченият ресурс се насочва относително равномерно. При капитализма допреди известно време беше в сила принципа на Парето - 80% от ресурсите отиват в 20% от всички. Като това "всички" се отнася не само за хора, ами и за дейности..

Например: Болници.

При социализма.. всички болници бяха относително равномерно поддържани.. нивото на болничната помощ - също.

При капитализма.. 20% от болниците поглъщат 80% от ресурса.. и за останалите 80% остават 20% от ресурсите. При болничната помощ - също.

Т.е. въпросът е как се харчи ресурса и как медиите отразяват това - това важи особено за капитализма ;)

Същото се отнася и за например - поддържане на улици - при социализма, всички се поддържаха почти еднакво и поради това, че ресурса беше ограничен.. всички бяха в едно под средното състояние. При капитализма .. 20% от улиците прибират 80% от ресурса и формират - витринната част, тая която се показва по медиите ;)

Е има и още една разлика - кредитирането. При капитализма всичко е на кредит. Докато при социализма кредитирането не беше чак толкова добре развито. Да не говорим пък за
капиталивия пазар. Реално капитализма взима пари от бъдещето и така увеличава неимоверно разполагаемия ресурс, който после се разпределя на принципа 80/20.

Т.е. за да живеят 20% по-добре, топ 80% трябва да живеят по-зле...


Няма коментари:

Публикуване на коментар