сряда, 15 април 2015 г.

Данъкът върху доходите и инфраструктурата в държавата и общините

Да се финансира инфраструктурата в държавата и общините с данък върху доходите е все едно в един блок - поддръжката на общите части да се заплаща не според собствеността или според получената услуга, ами според това кой какви доходи има...

т.е. собственика на мезонет за 500 хил. евра може да плаща по-малко от собственика на гарсониера...- и да в България това е масовият случай. Едни са големите и богатите собственици.. други са тия с уж големите заплати/над 2000 лева/. Да не говорим, че наистина богатите хора въобще не плащат голям данък общ доход.. просто защото при тях всичко е "инвестиция" и минава през няколко фирми.. резултатът е колкото се може по-малка печалба за пред данъчните. Единствените, които плащат голям данък общ доход са хората от средната класа.

Пиша всичко това, защото много хора искат да се прави ДОД пропорционален прогресивен.. щото видите ли - инфраструктурата била зле и тия с уж големите доходи трябвало да плащат повече данъци. Но инфраструктурата, според мен, би трябвало да се финансира с парите от данък имоти..  в България обаче нито данъчната оценка, нито самият данък са адекватни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар