петък, 13 февруари 2015 г.

Шистов балон

Имам едно подозрение. Според мен,  сегашният добив от шисти чрез фракинг е въздух под налягане. В САЩ имаше шистов/фракинг/ балон – породен от евтините пари там/лихвата е нула/ и инвеститорите на борсата там. Реално печалбите идваха не толкова от продажбата на шистовия петрол, а от идването на нови инвеститори. Обаче – видя се, че шистите много бързо се изчерпват и трябва постоянно дупчене за да се поддържа добива, а това струва много пари. Отделно замърсяването вече е доста забележимо, има и земетресения породени от този вид добив.

Та, шистите не са чак толкова добър бизнес и сега ще ги консервират и, според мен, надали някога пак ще ги пуснат в действие. Само ще плашат гаргите с тях и големите нефтени компании ще си надуват активите пред инвеститорите.

Та, сегашната “атака” с евтиния петрол от страна на Саудитска Арабия срещу САЩ/поне такива са някои официални версии/, е реално услуга – атака срещу Русия, Венецуела, Иран и в същото време безопасно свиване на надутия балон. Щото ако беше гръмнал.. така както гръмнаха ония ценни книжа 2007ма.. меко казано нямаше да им е приятно на щатите.. щото инвеститорите са най-вече американски.. а не както беше 2007ма - бяха заразили цял свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар