събота, 2 май 2015 г.

Армия и Полиция.. Държава - с какви данъци се издържат...

- Кой има интерес от армия и полиция?
- Всички хора в държавата

Да, но някои имат по-голям интерес.. това са собствениците.. колкото по-богат е един собственик, толкова по-голям интерес има той от армия и полиция. Т.е. би трябвало да плаща повече за издръжката на тези две силови структури. Просто защото този човек може да загуби много повече, ако няма армия и полиция, която да го пази.

Само, че това не е така в момента - финансирането е за сметка на ДДС/данък върху потреблението/ и ДОД/данък върху доходите/.. получава се така, че един има интерес, а друг плаща сметката... защо така?


Според мен инфраструктурата, всяка една обществена структура трябва да се заплаща най-вече от тези които имат най-голям интерес и които имат най-голяма полза.

Реално държавата със своите структури трябва да се финансира най-вече пропорционално на собствеността.. и чак след това пропорционално на потреблението и доходите. В момента финансирането е наобратно. Собствениците ползват наготово всичко - от улици, пътища.. болници.. училища.. полиция, армия... Всичко сега се плаща от работещите и потребяващите. Някой ще каже, ама то всеки собственик работи и консумира.. не е така - един има собственост за 10 хил лева, друг 100 хил. лева, трети за 100 милиона лева, четвърти за 1 милиард и т.н. консумацията и доходите им нямат нищо общо със собствеността им.

Ако един собственик иска полицията да му пази всичките имоти и друга собственост.. трябва да плаща подобаващо за тях.. ако иска армията да го пази.. също. Ако иска да има хубави улици около имотите си - също, ако иска да има болница, училище до имота си - също. Канализация и какво ли не още..

Ха.. ама то цялата инфраструктура  е най-вече в интерес на собствениците. Какво излиза, че държавата е най-вече точно за това, да пази хората и тяхната собственост... само, че в момента финансирането не се базира на собствеността - а на потреблението и доходите?!?!?!  Т.е. един плаща данъци, а друг печели инфраструктура около имотите си.. полиция и армия да го пази него и  собствеността му.. без да си мръдне пръста почти защото данък имоти е символичен, а някъде въобще го няма/земеделски земи/.



Няма коментари:

Публикуване на коментар