неделя, 24 май 2015 г.

Голямото неравенството и съвременните данъчни системи

Последните години се набляга на косвени данъци/ДДС и акцизи/ и преките данъци/ДОД/. Набляга се на малък данък върху имотите и богатството.  Според мен това е една от основните причини за голямото неравенство между хората - големи данъци върху потреблението и доходите и малките данъци върху собствеността.

Хората които работят и потребяват плащат основната част от събраните данъци в бюджетите на държавите. Вместо това да правят богатите. Защото реално инфраструктурата в държавата с всичките й институции е в полза на собствениците, най-вече на богатите. Защо?

Първо инфраструктурата се прави от имот до имот/например улици/ прави се от имоти до имоти - пътища, канализация, енергийна мрежа. Даже училищата и болниците се строят там където има имоти.. и един имот ако няма наблизо болница и училище, е некачествен и струва по-малко и обратното - един имот струва повече ако около него има качествена инфраструктура, има училища, болници, детски градини и т.н.. Ами полицията? тя пази хора, но пази и имуществото на хората - т.е. богатите трябва да плащат много повече, освен, че няма логика това да става с ДДС и ДОД например, защото дали човек има доход 1000 лева или 10 милиона - все един човек. Важното е колко собственост има - щото полицията трябва и нея да пази. Същото се отнася и за армията - тя пази държавата.. но кой има по-голям интерес да бъде пазен? пак този който има повече, щото ще загуби повече.

Та в момента има огромно изкривяване в облагането, което фаворизира собствениците за сметка на работещите и консумиращите. Така се получава, че богатите не плащат пропорционално за разходите на държавата.  А бедните биват карани те да плащат тия разходи. Обаче ползите от държавата са най-вече за собствениците.

В България е още по-голямо изкривяването, защото въобще нямаме данък богатство.. реално данък имоти се доближава до този данък, но  е символичен и реално целият бюджет в държавата се плаща от работещите и консумиращите. Въпреки, че цялата държава с инфраструктура и, с правоохранителни органи - полиция, съд и т.н.  се прави за да пази хората, но най-вече за богатството им. От държавата печелят най-вече имащите, а в момента плащат най-вече работещите и консумиращите.

--

Имаме голямо противоречие - колкото е по-голям един собственик, толкова повече услуги получава от държавата.. обаче плаща много малко. Услугите се плащат не от него, ами от работещите и консумиращите.

Някой ще каже, че собствениците вече са си платили данъците - не е така. Инфраструктурата има нужда от постоянно поддържане, държавата има нужда от постоянно поддържане. В момента държавата прибира насила от работещите и консумиращите за да плаща за удобството на имащите. Това е големият проблем. Бюджета на държавата трябва да се пълни най-вече с пари на собствениците/на всякаква собственост, включително пари/, защото те са тия които получават най-много от нея. Обаче, с ДДС и ДОД държавата взима от тия които работят и консумират и дава на тия които имат. Едните насила се държат подтиснати, а тия със собствеността се радват на удобствата на държавата, направени с парите на тия които имат по-малко, но работят и консумират.
  
Време е да се поправи данъчната ни система/че и на другите държави/ . Какво имам предвид - трябва да започне да се спазва принципа - "Който получава повече услуги от държавата - трябва да плаща повече данъци." Щото в момента принципът е - точно обратния:  от който можем най-лесно да приберем едни пари, него товарим с данъци. Само, че при този принцип - никой няма интерес да ги плаща, щото не вижда полза за себе си от тях. Например защо някой да плаща ДДС или ДОД след като с тези пари ще се направи инфраструктурата около къщата или палата на някой митничар/кмет/политик да речем? Или някой собственик на 100 хил. декара земи? Или с парите да се плаща на МВР да пази имотите на хора които никакви данъци не плащат? Така веднага тия хора.. започват да се замислят или да скатават данъци или направо да напуснат държавата. Щото те не виждат полза от платените си данъци. Само за сравнение - един работник с 400 лева заплата на месец  за година плаща повече ДОД отколкото един собственик на имот с пазарна оценка от половин милион плаща данък сгради. 

---

Относно неравенството - ДДС е най-лошият данък, защото е голям и се взима от всеки който купува каквото и да било/това са най-вече бедните и средната класа/. Създава най-голямо неравенство - богатите не плащат ДДС, те "инвестират" през фирми. След него идва ДОД и макар сега да е 10% - пак създава неравенство, защото с този данък се плаща удобството, не на платилите го, ами пак на собствениците, т.е. по-богатите. А някои искат ДОД да стане прогресивен - така ще се удари още повече мижавата ни средна класа. Щото богатите и ДОД не плащат, те плащат данък дивидент и то само в краен случай, ако не успеят да скрият печалбата. ДДС и ДОД не стига че отиват в услуга най-вече на големите собствениците/т.е. ги обогатяват, като им оправят инфраструктурата, пазят им собствеността и т.н./ ами и отнемат тия пари от бедните, като така им пречат да ги настигнат. Т.е. се увеличава неравенството. Яко. Нали?

Всъщност, и акцизите и те така действат. Един плаща - друг потребява.
1 коментар:

  1. П.П. Собствеността може да е различна, може да са имоти, може да са финансови инструменти, може да са пари, може да е авторско право, патенти даже. И за всяка една собственост държавата изгражда и поддържа целогодишно съответната инфраструктура. Така, че не става дума само за имоти...

    ОтговорИзтриване