четвъртък, 21 май 2015 г.

Можем ли само с износ да просперираме? Можем ли така да преборим "олигархията"?

Според мен държава, която не може да продава на собствения си пазар.. защото е неконкурентна.. трудно, направо невъзможно е да продава на външния пазар.

Това, че има няколко фирми, които успяват навън.. не значи, че и други това ще могат да направят.

Вътрешният пазар е много важен. Щото ако не можем да убедим съгражданите ни да купуват продукцията ни/с цена и качество/.. как ще убедим чужденците?

Износът който се отчита.. една голяма част е точене на ДДС.. и акзици. С такъв износ обаче.. държавата само подпомага олигархията.

Всъщност цялата ни данъчна система, цялата ни държава подпомага олигархията. Вместо богатите/чрез данък върху имотите и другата собственост/ да плащат данъци.. работещите чрез ДОД и купуващите с ДДС и акцизи плащат.

Всъщност, за кого точно се строи и поддържа инфраструктурата в България? Някой задавал ли си е този въпрос? Само да подскажа - прави се от имот/и/ до друг имот/и/. Прави се около имоти. Не се прави от човек до човек. Инфраструктурата свързва имоти/пътища, ВиК, енергийна мрежа/.. създава удобства около имоти/улици, градинки, училища, болници/.. Не се прави от работещ до работещ, от купуващ до купуващ човек. Само, че в момента точно така се заплаща за живеенето в България. Не се плащат данъци на база собственост, а се плащат на данъци на база доходи и консумация. Само, че доходите и консумацията могат да се свият... Ами МВР и армията - кого охраняват - хората, да обаче охраняват и имотите им - т.е. пак който има повече трябва да плаща и за МВР и армия повече.

Като резултат от безумната ни данъчна система.. никой не иска да работи и да консумира. Щото бива обиран от държавата и с неговите пари се поддържа инфраструктурата около хората със имоти.. а те не плащат нищо/почти нищо - един работещ на 400 лева заплата на месец плаща повече данъци/ДОД,ДДС, акцизи/ от един собственик на имот за 500 хил лева, че даже и милион/. Реално обаче парите от тия данъци накрая отиват за удобствата на собственика, не на работещия.

Така идеално се подпомага новата олигархия. Работещи срещу имащи. Затова работещите бягат от България.

---

НАП обявила, че в България имало само 260 милионера.. да бе - смятат обявените доходи за една година - а това значи, че реално тия хора имат поне десетки или стотици милиони, за да постигнат 7 милиона доход за една година да речем. Много е удобна тая смяна на смисъла на думата милионер - щото навсякъде по света милионер значи човек който има милион лева/долара/евра - т.е. всичко което притежава се оценява на тая сума, а не само доходът му за една година. Това е само в България. Много е удобно явно - щото повечето българи така се обявяват за много бедни. Реално обаче - един митничар например с годишен доход от 25 хил. лева и няколко къщи, коли и вили. за милиони - така се изкарва беден. Реално обаче и той е от олигархията. Повечето чиновници - и те са там. С мижави заплати имат имущество за стотици хиляди и милиони.. всъщност не е проблем че имат - нека имат.. обаче да си плащат за поддържане на инфраструктурата около собствеността си и за охраната им/МВР, армия, чиновници, съдии/. А не както е в момента работещите да им плащат за тяхните удобства.

---

Някакво село Чавдарово се обяви за хубав пример - с 1000 човека е селото.. спечелило европейски фондове/европейски помощи им викам/ не знам колко на брой за 12 милиона лева.. това прави 12 хил лева на човек... яка законна кражба му викам на това. Как селото ще си поддържа построеното, ако не дойдат нови еврофондове? След като местните данъци им са по 20 лева на година? То само заплатата на кмета не могат да платят с тия пари.

Докато фондовете се използват по тоя начин - да заместват напълно общините, държавата  в изпълнение на техните задължения, вместо да им помагат.. да има възможност някоя община/фирма да печели лесни пари по много пъти.. никакъв износ, никаква работа няма да се върши освен да се усвояват/присвояват тия лесни пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар