четвъртък, 20 юни 2013 г.

Поведението на депутатите и състоянието на България

Мисля, че има връзка между поведението на депутатите ни и състоянието на държавата ни. Депутатите ни само се карат, приемат работата си само като - оплюване на противника и толкова. 90% от тяхната работа е в това - публично да унижиш противника, няма значение как - с истина или лъжа, важното е да да звучи добре. А те го умеят това. Особено тия, дето се мислят за интелигентни и могат да говорят с часове накъдето ги насъскат.

Работната атмосфера в НС е отровна. Така работа не може да се върши. Ако НС беше фирма отдавна да беше фалирала. Реално, никой работодател в частния бизнес не допуска такава атмосфера.

Противно на надписа "Съединението прави силата" депутатите ни, нарочно поляризират НС и създават неработна обстановка.   Като сложим и имунитета  на депутатите.. нещата излизат постоянно извън контрол. За 23 години сме нямали конструктивно работещ парламент.

А депутатите ни реално са пример за подражание за останалите граждани на държавата. Отровната атмосфера се пренася в цялата ни държава.

Трябва задължителен кодекс на депутата  с няколко важни правила. Според мен правилата трябва да са - 1. Депутатът не трябва да лъже 2. Депутатът не трябва да обижда 3. Депутатът не трябва да съобщава непроверени от него факти, факти, които той не може да докаже.

При нарушаване на правилата - съответният депутат трябва да бъде наказан например с отстраняване от 2 заседания при първо нарушение, 4 при второ, 8 при трето и т.н.

Иначе, когато даден депутат има данни, но са съмнителни - затова си има прокуратура. Сезира се и толкова. Прокуратурата от друга страна трябва да не се изявява толкова пред медиите, а пред съда.  Т.е. работата на прокуратурата не е пред медиите, а събиране на доказателства и представянето им пред съда.

Като говоря за прокуратурата, много често прокуратурата започва дадена проверка не намира проблем и я оставя настрана. След време обаче когато даден човек не е удобен я изважда от нафталина. Това не е правилно. Трябва в такива случаи да се действа както с неизползваните СРС-та. Такива проверки трябва да се унищожават. Иначе се използват най-вече за тормоз.


Както и да е, изводът ми е, че поведението на депутатите ни определя състоянието на държавата ни.

2 коментара:

  1. Изводът ти е ТОТАЛНО погрешен. Диаметрално противоположното е. Поведението на народа ни (ако въобще тази сбирщина от индивиди гледащи само и единствено собствените си интереси може да бъде наречена народ) изцяло определя състоянието на държавата ни. Така, че доста си сбъркал още в основата на разсъжденията си - причинно-следствена връзка. Тя е следната - неединомишлен народ произвежда неединомишлени управляващи (в часност и депутатите), които заедно обуславят като цяло слабо развиваща се държава за сметка на силно развиващи се олигархични структури.

    Това ме подсеща и за наблюдението, което винаги ме е изумявало адски в българите. "Депутатите винаги са главните виновни, затова, че държавата ни е толкова скапана !!! Ако ги избием всичко ще цъфне !!!" Ето вчера за пореден път обсадиха народното събрание, навместо да обсаждат министерският съвет и съдебните палати. Повечето хора очевидно са тотални невежи и нямат ни най-малка представа от публично право и по-точно каква е работата и целта на депутатите, но това никога не им е пречило да вярват, че държавата е в това ужасно положение само и единствено по тяхна вина, и винаги се струпват, скандират, опикават и мятат домати по народното събрание ... Първо на първо в държавата има 3 власти. Депутатите са само една част от едната власт - законодателната. Т.е. вземаш долу горе 1/5-та от цялата висша държавна власт и върху нея стоварваш цялата вина за скапаната държава ... меко казано тъпичко. В крайна сметка на всеки трезво мислещ човек би трябвало да му е пределно ясно, че един силно единомишлен народ може да живее в хармония дори без никакви закони и законодателна власт като цяло, докато в обратния случай - народ, който е тотално неединомишлен ... каквито и закони да създаваш те ще са просто една врата в полето и в тази ситуация ще важи единствено един закон - по-силния печели. С други думи по-просто казано, когато изпълнителната и съдебната власт са слаби и пристрастни, от законодателната власт няма абсолютно никакъв смисъл и дори нужда. В България е ОЧЕИЗВАДНО, че изпълнителната и съдебната власти са тотално корумпирани и пристрастни, така че дори парламента да прави най-перфектните закони в целия свят, депутатите да си вършат работата перфектно и да се отнасят добре едни с други, резултата пак ще бъде абсолютно същият. Така, че за да бъде една държава силна, преди всичко трябва изпълнителната и съдебната власт да бъдат силни и независими, а те могат да бъдат силни само и единствено, ако има силно единомишлен народ. За съжаление ние българите се дъним още в основата и дядо Славейков преди повече от 100 години ни е обяснил защо - защото "Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша." ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност си мисля, че и двамата сме прави донякъде ;) Няма смисъл да определяме кое е първичното - кокошката или яйцето. Защото нещата са навързани.

      Реално обаче депутатите имат отговорности, много по-важни от тези на избирателите. Отделно, че са публични личности и много хора ги копират.

      Що се отнася до съдебната власт.. наистина има проблем, но това не значи, че трябва да лягаме и да умираме ;)

      Изтриване