четвъртък, 6 юни 2013 г.

Лекуващата мощ на неспекулативните пари - дали?

Интересна статия:

Лекуващата мощ на неспекулативните пари - чудото от градчето Вьоргел. Автор: lililota

Идеята е:

Парите да са преходни и всеки месец/година трябва да губят от стойността си. Така човек няма интерес да ги задържа, а ще ги харчи за да създава потребление.

Дали това ще реши проблемите в България и на света? Т.е. всички пари от банките да излязат и да почнат да се харчат - за известно време предполагам - да. Но, не беше ли точно това причината за имотния балон в целия свят? Почти нулевите лихви в продължение на десетилетие? Защото ако парите са преходни, то те веднага се насочват към активи, които се водят вечни - например имотите. И какво става - просто имотите стават ужасно скъпи и правят икономиките супер неефективни - защото всяка икономическа дейност има нужда от имот - дали за производство, дали за склад, дали за офис, дали за магазин. Или пък парите се насочват към акции, към всякакви ценни книжа - там където може да има печалба, а не загуба на стойност. Това обаче не значи, че тия пари ще отидат за реален бизнес. Особено като има начин за по-лесна пасивна печалба - например в имотите.

Та в градчето Вьоргел - е имало разцвет.. но според мен е било временно, просто спекулантите не са имали време да разнищят ситуацията и да започнат да печелят, например като трупат имоти или нещо друго. 

Според мен парите са стока като всяка друга. И е нормално ако някой има повече да може да даде на някой друг в заем. Също както ако човек има апартамент в повече да го дава под наем и да печели. За да има икономика обаче - хората не трябва да задържат пари, имоти, активи без да ги използват - това трябва да струва пари, и за това са данъците за да накарат парите да се движат, активите да се използват и поддържат. С данъците би трябвало да се регулират постоянните разходи такива, че човек да трябва да използва съответните пари или активи/да прави някаква минимална печалба от тях или заради тях/, а не да ги държи без да ги използва и печели. Като постоянните разходи трябва да са процент от цената на дадения актив, а не някакво сума, която не зависи от цената.

Всъщност когато парите са в банките те са на разположение на икономиката, т.е. те се използват. Докато заключените имоти, рушащите се имоти - те са чиста загуба на национален доход даже ако цените им се вдигат, всъщност в този случай загубата на национален доход е още по-голяма, защото скъпите имоти вдигат цените на всички стоки, без да се добавя някаква добавена стойност за хората.

2 коментара:

  1. Ясно. Предлагаш да има по-висока инфлация. Но това си и има и добре известни негативи.

    ОтговорИзтриване