четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Пари няма - защо?

Защо няма пари в една държава? Според мен, пари няма защото активите в държавата са надценени. Т.е. активите струват много повече от това което биха произвели през целият си производствен живот в дадената държава.

Ако активите не са надценени, то произведената продукция от тях ще има цена която хората могат да платят. Т.е. пари ще има.

Начини за справяне със ситуацията -
1. Намират се готови пари, например със заем. И с тези пари се опитва да се подобри производителността на активите, така, че да не са толкова надценени/неефективни.
      Проблеми - лесно готовите пари могат да отидат за всичко друго, но не и за подобряване на производителността. Всъщност това се и случва последните години, когато се налеят пари. Парите отиват за вносни стоки и "консултации".  Или парите отиват за ново повишаване на цените на активите без това да повлияе на производителността им.

1.1 Раздават се повече пари на хората, така, че да имат повече пари. Обаче това реално ще вдигне инфлацията, щото срещу почти същите произведени стоки имаме повече пари. Отделно голяма част от парите ще се насочат към активите като начин за защите от инфлацията и допълнително ще им се вдигне цената.

2. Намира се начин за намаляване на цената на активите. Така, че да отговаря на производителността им.
      Проблеми - много хора ще загубят от "виртуалното" си богатство.  Виртуално, защото нито го ползват, нито имат намерение да го ползват, но друго си е да кажеш, че активите/най-вече имотите ти/ струват стотици хиляди. Е вярно, че работиш за 500-1000 лева ама..  и се оплакваш, че парите не ти стигат, нищо, че реално си богат, ако се сметне цената на активите ти.
    Или пък когато става дума за човешкият актив, да си безработен, но пък да знаеш, че ако почнеш работа ще работиш поне за 340 лева. Каква утеха, ако въобще си намериш работа ще работиш поне за МРЗ. Друг е въпроса, че много хора не си намират и реално производителността на всички в държавата е ниска, точно заради многото неработещи.

3. Комбинация от горните.
      Като 1 се използва най-вече за намаляване на недоволството на хората заради 2.





Няма коментари:

Публикуване на коментар