събота, 18 май 2013 г.

Единна данъчна сметка

Добро попадение според мен е единната данъчна сметка. Освен, че по-малко платежни има, стари задължения не остават. Това е в полза както на бюджета, така и на самите данъкоплатци - знаят, че всички задължения до даден момент са изплатени.

Мисля, че трябва да се направи единна данъчна сметка и за местните данъци и такси. Пак поради същата причина.

Също и единна здравна сметка - какво значи това: За всеки гражданин в страната който ползва здравни услуги му се открива една кредитна сметка в здравното министерство без лихва или с малка лихва, да речем и когато човек отиде на лекар/даже бърза помощ/, веднага от нея се плаща на лекаря/болницата по ценоразписа на съответното болнично заведение, като там се записва всяка една манипулация и цената и. След 1-2 седмици, ако човекът е осигурен, здравната каса възстановява всички или част от парите за лечението, според това, тя как оценява съответните манипулации и лечения. Може да има остатък, ако човекът се е лекувал в скъпа болница и е имало екстри. Разбира се това би трябвало да му е казано, когато започва лечението в съответното здравно заведение. Отделно, така може да има и частни здравни каси, които да доплащат за такива  по-скъпи лечения и екстри.

Остатъкът ако има такъв остава и в края на годината човекът трябва да плати с другите си данъци - задължението се прехвърля към единната му данъчна сметка. И да се събира като другите данъци, ако трябва принудително.Като ако човек съвсем няма пари, тогава държавата му ги опрощава като плаща тя.

Защо така - ами в момента малко хора плащат здравни осигуровки,  не защото нямат пари, ами просто защото може и да не плащат. Отделно, така никой няма да бъде връщан от болниците. Болниците и лекарите ще си получават парите веднага. Болниците и лекарите пари в брой от пациент няма да получават.

2 коментара:

  1. Мики, "единната данъчна сметка" е пладнешки обир.
    Към края на миналата година за да получа кредит от банка дълго се борих да зануля всички задължения към държавата. В началото на тази година, банката ми поиска удостоверение за липса на задължения. За мое безкрайно учудване се оказа, че дължа 2000 лв от преди 6 месеца. Три дни ходих по мъките, докъто се установи, че не дължа тези пари. След седмица отидох да си получа удостоверението за липса на задължения. В него пишеше, че нямам просрочени задлжения, НО ДЪЛЖА 132 лв ЛИХВИ върху двете хиляди лева, за които се оказа, че не съм дължал!!!!!!!
    Наложи се да платя 132 лв за да получа чисто удостоверение. ДА ЕБА И ДЪРЖАВАТА!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност и аз имах ходене по мъките с тази единна данъчна сметка, но това беше не заради нея, ами заради това, че преди нея, е имало пропуски при воденето на документите в данъчната администрация. И сега просто тия пропуски излязоха. Просто преди беше лесно да се пропусне дадено задължение или да се прати с грешен код да речем.

      При единната сметка няма как да се объркат плащания защото задължително се срещат със съответните задължения.

      Та според мен вече би трябвало грешките да са изчистени и вече нещата да са удобни и за двете страни - НАП и коректните данъкоплатци.

      А за тези лихви - не е било нужно да ги плащаш - трябвало да е поискаш да ти ги премахнат. И щяха да го направят. Но си е пак разправия.

      Изтриване