понеделник, 15 април 2013 г.

Имотите, тяхното поддържане и ролята им в икономиката

Отдавна се каня да напиша на едно място, какво мисля за имотите и тяхното поддържане. За данък имоти.

Накратко: Мисля, че една държава ако няма правила за поддържане на имотите си, ако няма адекватен данък имоти е обречена на мизерия.

Някои казват - да инвестираме в образование и високи технологии, така ще раздвижим икономиката. Според мен, най-важното е да се въведат задължителни правила за поддържане на собствеността - имоти, че дори и коли. Отделно да започне процес на нормализиране на данък сгради, като освен това се въведе данък върху земеделските земи и горите - 1%/защо толкова, отделно/ от данъчна оценка максимално близка до пазарната цена. Така общините ще имат пари за поддържане на инфраструктурата и ще създават работни места.  Чак после идват образованието и технологиите.

Знам всички ще се развикат, но ако това не се направи, колкото и пари да се излеят в България, те веднага ще отидат за нов бетон и никакво поддържане - нито на старите сгради, нито на инфраструктурата. Отделно липсата на нормален данък имоти и правила за поддържане, неминуемо водят до скъпа мизерия - балон в цените на имотите и в същото време разпадащи се имоти, разпадаща се инфраструктура. И ниски заплати. 

Всъщност една голяма част от икономиката е заета с поддържането на собствеността, друга с поддържането на хората - двата основни актива на една държава. Та липсата на правила за поддържане скапва икономиката на страната . И когато няма такива правила се губи връзката между работните заплати и стандарта на живот - стоките струват много повече от това което позволяват заплатите. Вносът става по-рентабилен. Каквито и да са заплатите, все са недостатъчни. Няма работа, особено за ниско квалифицираните работници, които са повечето в едно общество. 

Последните 23 години само за доходите се мислеше, поддържането се забрави под претекст че няма пари, навсякъде и в държавата бюджетите са 90% за заплати, пенсии, помощи и 10% за капиталови разходи/поддръжка/. А в икономиката всъщност, днес получаваш това което вчера си инвестирал чрез капиталовите разходи. Та няма как вдигането на доходите, и зарязването на поддържането да доведе до растеж, обратното, така се стимулира вноса и балона в цените на имотите/щото няма нужда да се поддържат и имат малки данъци - имотите стават куче-касичка/. 

Всички искат високи доходи, а в крайна сметка не е важно паричното изражение на доходите/дали 300-1000-2000/, а какво може да си купиш с тях. Ако има нормален данък имоти и правила за поддържането им.. цените на стоките ще станат доста по-ниски/защото цените на имотите се калкулират в цените на всички стоки продаващи и произвеждащи се в България/, отделно балонът при имотите ще спихне. Хората ще си поддържат имотите и качеството на живот ще е несравнимо по-добро. И ще може човек да си купува много повече стоки, отделно българските фирми ще станат конкуренти и вносът няма да е толкова изгоден. Ще има много повече работа. Безработицата ще спадне. Защото ще има смисъл да се инвестира в производство, а не както сега повечето да е внос. 



Образованието е важно, но ако човек/държавата/ не си поддържа и чисти къщичката.. колкото и образован да е все в мизерия ще живее. Поне според мен. Даже и след 20 години, най-много голяма част от високообразованите да избягат навън. Да не говорим, че в една държава не може всички да са айнщайновци. 80% от хората ще могат да работят основно ниско квалифицирана работа. От останалите 20% една малка част наистина ще са високообразовани. И ако даже тия 20% си намерят високоплатена работа за износ, то останалите какво ще правят? След като я няма основната работа по поддържане на къщичката наречена държава? Ще вегетират? Ще крадат? 


Собствениците на имоти са галениците на прехода. 23 години плащат символични данъци/да не говорим, че трябва да се махне 50% намаление за основно жилище щото може и 1 милион да струва, ако ще има нека да е до 5000 лева данъчна оценка, и за горницата да се плаща/ всъщност тоя нисък данък в комплект с липсата на правила за поддържане на имотите са може би най-голямата причина за кризата в България. Скъпи и мизерни имоти, скъпи стоки, щото скъпите имоти се калкулират във всяка една стока в България.. мизерна инфраструктура щото отказването от поддържане доведе до балон в цените на строителството, а това от своя страна до невъзможност да се поддържа инфраструктурата.. та всичко е навързано. Но, популизмът иска да се увеличава само ДОД - щото видите ли трябвало да се гледат само доходите и то само в пари. Защо? Така се получава чисто българският парадокс, богати/с много собственост/ да се водят социално-слаби, и някой друг да плаща за тяхното богатство. Вдигането на ДОД обаче само ще наказва работещите, а тези богатите пак ще си, стоят и нищо неправят.. даже имотите няма да си поддържат - а там е скрита голяма част от икономиката на една нормално развиваща се страна. Ако всеки си поддържа къщата, държавата и общините - инфраструктурата, то като резултат - ще има работа и добро качество на живот. Независимо, че заплатите по абсолютна стойност няма да са като в Германия. Но пък тогава ще бъдем наистина конкурентни на другите страни. 

Разбира се, не може изведнъж да се вдигне данък имоти, но пък това може да стане стъпка по стъпка. Отделно, крайно време е всеки да започне да живее/притежава/ в имот който може да поддържа и да плаща нормалните му данъците - щото само в този случай имаме нормално развиваща се икономика. Не е нормално човек без доходи да живее в жилище за 100 хил. лева да речем, на което наемът е около 500-1000 лева. Това си е чисто български патент.. водещ до мизерия. Както за собствениците на такива жилища, така и на цялата държава. Вярно, че този дом за всеки собственик си има история. Но, това не оправдава такова разхищение на средства. Отделно е тъжно, човек със собственост за толкова много пари да живее мизерно. Едно просто преместване в по-евтино жилище, може да вдигне дохода на такъв собственик двойно, без даже да се продава жилището. Има и други варианти. Криворазбраната социалност - като тази ни доведе до това състояние в момента - скъпа мизерия. 

Какъв е нормален данък имоти - според мен е такъв какъвто е навсякъде в Европа и света, такъв че да може да се поддържа инфраструктурата в един град, село - обикновено по света е средно 1% от данъчна оценка, максимално близка до пазарната цена. Разбира се, това не значи веднага и изведнъж да се въведе, но може на стъпки - година след година. Само така общините ще имат средства да ремонтират и поддържат кварталната инфраструктура. Отделно така се прави баланс между цените на имотите и работните заплати, т.е. стандарта на живот. 

Ако нямаше балон в цените на имотите - и при сегашните заплати, 1% данък върху имотите нямаше да е проблем. Но тогава щяхме да имаме хубави улици, щото парите щяха да стигат са поддържането им. Просто данъкът влияе върху цените както на имотите, така и на строителството и поддръжката. Отделно тогава ще има паритет между доходи и цени, както на имоти така и на стоки. Независимо какво им е паричното изражение. 

Данък имоти - универсално средство за ефективна икономика
Кой трябва да създава работни места?

2 коментара:

  1. Собствениците на имоти са галениците на прехода. 23 години плащат символични данъци.

    Собственицте на имоти едва ли са галеници на съдбата,защото административнте услуги свързани с реновирането и поддържането им са с убийствени стойности.Наследник съм на къща/седемдесет годишна/ в село където данъкът е 2,50 на година.За да си изкарам документи свързани със собствеността,кадастър и стротелство ще трябва да похарча 2500 лв. преди истинските строителни мероприятия.За да я продам на някои който да я поддържа трябва за дам пак за подобни разходи около 1700лв.По нкакъв начин това не ме стимулира към поддържане на имота.Да се разсипе и какво от това-пращам само 2,50 на година,а и така не съм дал пари за да го придобия.
    Мисля,че тук става въпрос за целенасочена политика/ниски данъци и високи административни такси/целяща в обозрим период от около 30 години да се експроприира собствеността на гражданите.Защото сегашните 40 годишни имоти ще станат на 70 годни и ще са в положенито на наследствента ми къща.Все повече хора ще изоставят имотите си на доизживяване,след което собствеността им ще се конфиксува като безстопанствена или се изкупи на безценица.
    Предпочитам висок данък и безплатни адмнистративни услуги.Само така хората ще бъдат стмулрани да си поддържат имотите или да ги преотстъпят/продадат/ на някой който ще има интерес и възможности да ги поддържа.Данъкът е този механизъм който свързва имота със собственика и поддържа отговорността му.
    Очевидно е,че по благоприятен вариант е административните дейности да се издържат от високи данъци,а не от високи адмнстративни такси.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо за продажба да трябват 1700 лева разходи? На село къщата я продадохме без никакви разходи. Вярно беше преди няколко години. Просто вече не я използвахме и нямаше смисъл да стои и да буренясва и да и падне покрива.

    Защо всички говорят за експроприиране на собствеността? При положение, че всичко е въпрос на продажба? Все пак човек трябва да използва имотите си, ако ги държи без да ги поддържа и т.н. - вярно може и това да прави, но това е против икономиката. Затова си има данъци в другите страни, за да няма такова бездействие и унищожаване на основните активи в държавата - имотите.

    ОтговорИзтриване