сряда, 14 май 2014 г.

Реиндустриализация

Реиндустриализацията аз я разбирам така - да си вземем вътрешните пазари обратно. Да започнем да продаваме и купуваме нашите си стоки в България. А не както е в момента - да разчитаме само на вносни стоки и после след като няма начин да се конкурираме с тях, да се опитваме да продаваме нашите неконкурентни стоки някъде в чужбина. Изтървахме питомното, гоним дивото в момента. 

Реиндустриализацията значи - истинска конкурентноспособност - първо на местния пазар и чак след това на световния. Щото няма как да бягаш, преди да се научиш да вървиш.

Как може да стане това? С наливане на пари? Че то ако си спомняте от 2005та до 2009та в България се наляха 30 милиарда евро, че и повече. Да сме станали по-конкурентни? Само си бетонирахме държавата, ама бетонът не става за ядене. 

Проблемите ни са много, но основния според мен е неадекватната данъчна система. Тя прави държавата ни неконкурентна и мизерна, прави корупцията легална.

Сбърканата данъчна система или защо България дълбае дъно след дъно...

5 коментара:

  1. За кой път, бе човек ... Проблемът не е в данъчната система, а в изпълнителната и съдебната власт, а пък тяхната работа зависи изцяло от манталитета на народа !!! Данъчната система е просто закон. Като няма кой да налага закона няма абсолютно никакво значение какво пише в него. Толкова ли не можеш да схванеш, че на нас българите просто не ни пука за законите независимо дали са добре написани или не ?!?!? Елементарен пример: Нима няма пефектен закон за забраната за пушене на обществени места ?! Въпреки това в над 90% от заведенията, в които вляза от над година насам има поне по 5 6 човека, които си пушат напълно обезпокоявано и НИКОГА досега не съм виждал някой да ги глоби или дори да им направи забележка. Така е и с всички останали закони. Дали са добри или лоши няма абсолютно никаква разлика. В България винаги си е важал само един единствен закон - законът на джунглата ... Ето това ни е проблема (или не ... зависи от гледната точка).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някой закони трудно се спазват, а и не са чак толкова важни. Законът за забрана на тютюнопушенето е такъв.

      Данъчните закони обаче са много важни/без данъци няма държава/ а и неспазването им води до доста тежки последствия. Казано по друг начин - това са реално законите които се спазват и реално формират мисленето на хората. Така хората решават какво да произвеждат, как да живеят. Дали да работят, какво да работят, какво да купуват и т.н. Реално хората се нагаждат най-вече според данъчните закони, щото всеки месец, година трябва да плащат данъци. А хората искат да плащат колкото се може по-малко данъци.

      Даже депутатите, чиновниците и управляващите, съдиите, прокурорите спазват данъчните закони. Но когато тия закони позволяват лесно да се крият пари, когато годишния данък за дворец за милиони е по-малък от данъка който плаща един работник с 2000 лева заплата.. лесно се узаконяват скрити доходи. В същото време няма пари за поддържане на инфраструктурата.

      Изтриване
    2. Пиша ти за последен път по тази тема ... ако схванеш схванеш, ако не здраве да е ... За перфектна държава са нужни 3 перфектни власти. Спор няма, че законодателната власт в България и законите, които създава тя не са на най-доброто ниво в света. Но, ако трябва да оценяваме българските закони по десетобална система (1 - най-скапаните в света ; 10 - най-добрите в света) те ще изкарат сигурно поне 7 от 10, докато българката изпълнителната и съдебна власт не биха изкарали и 2 от 10 !!! Не случайно във всеки един негативен европейски доклад 90% от обвиненията са към изпълнителната и съдебната власт. И ти въпреки това си седнал да обясняваш как най-големият проблем на държавата е в законодателната власт ... еми сори, ама е смешно. Дай първо да докараме изпълнителната власт на ниво 8 от 10 пък чак тогава да мислим как можем да направим законите 10 от 10 ...

      Изтриване
    3. Няма как изведнъж да си направим 3 перфектни власти. Но пък можем да си направим добра данъчна система която след няколко години ще ни създаде и много по-добри управляващи и чиновници, много по-добра среда за живеене даже. Просто защото няма да е толкова лесно богатите да крият доходи. Хората са казали следвай парите, аз ще добавя - следвай богатството, то не е само пари.

      Това пък ти не можеш да разбереш. Ти искаш ей така, да нацелим отнякъде перфектна власт - това е все едно да уцелим шестица от тотото. Почти невъзможна работа. Всъщност, ние вече 25 години точно това се опитваме да направим, да нацелим правилните управляващи.. и все не се получава. Другото е, че даже и да уцелим, другите власти го спират, чиновниците дърпат назад. Щото си искат стария начин назад. Отделно има много изпрани пари в тая държава.. които лесно подкупват и после лесно се легализират.

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване